در مبحث راهسازی فاکتور های مخرب زیادی وجود دارند که به بر طول عمر مفید جاده ها اثر میگذارند. برخی از این فاکتور های تخریب کننده شامل شرایط بستر، عوامل محیطی، بار ترافیکی و تعرض جاده هستند. اگرچه این عوامل در زمان احداث جاده ها مشکلی ایجاد نکنند اما در زمان نگهداری و تعمیر حتما مشکل ساز خواهند شد. امروزه با استفاده از مصالح ژئوسنتتیک در راهسازی بخش عمده ای از این مشکلات حل شده و قابل پیشگیری میباشد. در این مقاله قصد داریم به بررسی اهمیت و کاربرد ژئوسنتتیک در راهسازی بپردازیم. پس تا پایان همراه ما باشید.
احداث و ساخت جاده ها در بستر های سست همواره با چالش های زیادی همراه بوده است. در روش سنتی احداث جاده در مکان هایی با بستر سست بدین گونه بود که ابتدا خاک های سست را برداشته و سپس آن را با مصالح با کیفیت جایگزین میکنند. این کار زمان و هزینهی زیادی را از آنها صرف میکرد اما امروزه با استفاده از مصالح ژئوسنتتیک در راهسازی، صرف زمان و هزینه در این کار به حداقل خود رسیده است و این مصالح جایگزین روش سنتی آن شده اند.
محصولات ژئوسنتتیک با عملکرد های تسلیح، جدایش، زهکشی و توزیع تنش مناسب نقش بسیار مهمی را در کاهش مشکلات پیش رو در احداث جاده ها ایفا کرده اند. از طرفی دیگر هزینه های تعمیر و نگهداری جاده ها در روش سنتی به شدت بالاست و به همین علت ترجیح بر استفاده از مصالح ژئوسنتتیک در راهسازی به طوری که نیاز به تعمیرات به شدت کاهش یابد، زیاد است. احداث اصولی و بی نقص جاده ها توسط مصالح ژئوسنتتیک نیازمند تمهیداتی از جمله: جدایش لایه های گوناگون، زهکشی مناسب، تقویت بستر و پایدار سازی.
ژئوتکستایل ها گروهی از ژئوسنتتیک ها هستند که در راهسازی کاربرد قابل توجهی دارند. از این مواد به منظور پر کردن شکاف های موجود در بین راه ها استفاده میشود. پر کردن شکاف ها به منظور بهتر کردن ساختار خاک انجام میشود و یکی از مهم ترین ویژگی ها و کاربرد های این ماده است. ژئوتکستایل ها خاک های ضعیف را برای احداث جاده ها، با قدرت بالای خود، قوی کرده و آمادهی استفاده میکنند. از این مواد در جاده ها، سد ها، ساختمان ها و بسیاری دیگر از صنایع استفاده های مفید میشود.
ژئوتکستایل ها در دو نوع بافته و نبافته برای استفاده موجود هستند. ژئوتکستایل های نبافته از الیاف هایی از جنس پلی پروپیلن، همانند یک پارچهی نمدی هستند که چیدمان آنها در یک جهت خاص است. این نکته را در نظر داشته باشید که ژئوتکستایل نبافته کشش لایه ای بیشتری در مقابل نوع بافتهی خود دارند.
کاربرد ژئوسنتتیک در راهسازی همان کاربرد و استفاده از ژئوتکستایل ها است. همانطور که قبلا اشاره کردیم ژئوتکستایل ها گروهی از ژئوسنتتیک ها هستند که در راهسازی کاربرد دارند. از ژئوتکستایل ها در موارد مختلفی از راهسازی استفاده میشود که در ادامه به توضیح و شرح هر یک میپردازیم.
از ژئوتکستایل ها برای جداسازی مصالح از بستر های سست استفاده میشود و بدین ترتیب آنها مانع از نفوذ مصالح استفاده شده به داخل بستر های سست میشوند. در نهایت این ویژگی سبب جلوگیری از کم شدن ظرفیت باربری در اثر اختلاط مصالح با بستر سست میشود.
برای تقویت بستر استفاده از ژئوگرید بهترین راه است. ژئوگرید نیز از گروه های ژئوسنتتیک در راهسازی است. محدودیت جا به جایی و منتقل شدن بار از مواد به شبکه های ژئوگرید از وظایف ژئوتکستایل ها است که مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین وظیفهی پخش بار در بخش های وسیع تر و کاهش شدت بار وارده بر عهدهی ژئوتکستایل ها میباشد. فیلتراسیون در جهت صاف کردن سنگ های درشت از سنگریزه ها توسط الیاف نبافته با لایه های زیاد انجام میشود.
محصولات ژئوسنتتیک در راهسازی قابلیت تسلیح و تقویت روکش آسفالت و جذب و توزیع مناسب تنش ها را در آن دارند. دو محصول ژئوکامپوزیت آسفالتی و ژئوگرید آسفالتی از محصولات ژئوسنتتیکی کاربردی در این زمینه میباشند و این محصولات در به تاخیر انداختن ترک های ناشی از انعکاس موثر واقع میشوند.
ژئوکامپوزیت آسفالتی متشکل از ژئوتکستایل به همراه شبکه هایی از الیاف شیشه هستند که ضمن تسلیح و توزیع مناسب تنش ها به عنوان یک جدا کننده نیز مورد استفاده قرار میگیرد به این صورت که در هنگام قرار گرفتن در نزدیکی قیر، مانند یک عایق عمل کرده و از نفوذ نزولات جوی به لایه های زیرین جلوگیری به عمل میآورد. این موضوع در رابطه با احداث جاده در مناطقی که دارای نزولات جوی بسیار زیادی هستند دارای اهمیت بسیار است.
ژئوگرید آسفالتی نیز عملکردی مشابه ژئوگرید خاکی دارد و به همان شکل ضمن اینکه جا به جایی ها را محدود میکند، سبب توزیع مناسب تنش ها نیز میشود.
طراحی جاده ها و راه ها بدون اینکه یک سیستم زهکشی سریع و موثر برای آنها طراحی شود، در نهایت منجر به تحمیل هزینه های زیاد میشود. دلیل این مسئله آن است که باقی ماندن آب ها در ساختار راه موجب وارد شدن آسیب به بدنه و ساختار آن میشود. در حقیقت در بحث ژئوسنتتیک در راهسازی، بهسازی لایه های زیر سازی و روسازی بدون وجود یک سیستم زهکشی مناسب، موفقیت آمیز نخواهد بود. دارا بودن خاصیت فیلتراسیون و جداکنندگی در ژئوتکستایل ها سبب شده تا استفاده از این محصولات در سیستم های زهکشی، موجب کارایی بهتر آنها و کاهش هزینه ها گردد.
جاده های موقت معمولا برای دسترسی به معادن و مخازن و برای مدت کوتاهی احداث میشوند. بدیهیست که برای احداث این گونه جاده ها که عمر کوتاهی هم دارند از مصالح آسفالت یا بتنی استفاده نشود. در این جاده ها، یک لایه از مصالح در زیر لایهی زیر قرار میگیرد تا ظرفیت باربری در آنها افزایش پیدا کند.
در بستر هایی که خاک های آنها ضعیف و از جنس رس، سیلت و خاک های آلی هستند، مصالح نمیتوانند به راحتی داخل آنها نفوذ کنند و به همین علت این جاده ها توانایی تحمل بارهای سنگین را نخواهند داشت. برای حل این مشکل، استفاده از ژئوتکستایل ها و ژئوگرید ها به عنوان توزیع کنندهی تنش و مسلح کننده و همچنین ژئوتکستایل به عنوان جدا کننده میتواند تا حد زیادی کار ساز باشد.
آماده سازی سطح جاده و برطرف کردن تمامی ناهمواری های آن
به کارگیری مواد موجود در ساخت جاده
فراهم کردن و استفاده از تک کت؛ این مایع بسیار داغ به منظور اشباع ژئوتکستایل و ضد آب نمودن آن و اتصال به روکش قبلی به کار میرود.
پخش کردن ژئوتکستایل بر روی زمین
محکم کردن ژئوتکستایل پهن شده
استفاده از آسفالت نهایی
به کمک احتیاج دارید؟
یا سوالی دارید؟
ساعت تماس
شنبه تا پنج شنبه
09:00 صبح – 08:00 شب
جمعه ها
09:00 صبح – 02:00 بعد از ظهر